tag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post2576934590818199109..comments2023-10-12T14:00:54.631+02:00Comments on Pracownia Wypieków: Zakwas żytni krok po krokuLiskahttp://www.blogger.com/profile/07253009099549348703noreply@blogger.comBlogger193125tag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-15965825509670626542017-01-20T11:01:38.491+01:002017-01-20T11:01:38.491+01:00Jako żółtodziub muszę o to zapytać - wydaje mi się...Jako żółtodziub muszę o to zapytać - wydaje mi się, że przez te 4 dni 'tworzenia' zakwas nie urósł za bardzo. Co prawda każde dokarmianie czyni go 'delikatniejszym' ale zaczynam się obawiać, że może nie dać rady. A de facto pierwszy wypiek planuję w sobotę.. czy w takim wypadku jest szansa, że chleb się uda ?Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/11238922650061975893noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-7205016208721243732016-04-16T07:18:23.580+02:002016-04-16T07:18:23.580+02:00Na blog tatter trzeba miec specjalne zaproszenie:-...Na blog tatter trzeba miec specjalne zaproszenie:-(Urszulahttps://www.blogger.com/profile/13732882565427077139noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-60417757212704095732016-04-06T22:27:47.675+02:002016-04-06T22:27:47.675+02:00Lisko ratunku!!!!
Mój zakwas ma już ponad 5 lat i ...Lisko ratunku!!!!<br />Mój zakwas ma już ponad 5 lat i staje się coraz bardziej octowy.<br />Dziś wyłowiłam z niego taką żelatynowatą substancję - taki plasterek elastycznej spójnej substancji - co się stało?<br /><br />Czy po wyłowieniu mogę użyć tego zakwasu? - muszę pilnie upiec chleb (alergia)<br />hannaa żona alegika<br /><br />janekrhttps://www.blogger.com/profile/02662940855678255799noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-82446788552337317562016-03-08T11:20:51.948+01:002016-03-08T11:20:51.948+01:00Napisałaś "Zakwas 2 dnia,po zostawieniu 100 g...Napisałaś "Zakwas 2 dnia,po zostawieniu 100 g zaczątka z dnia poprzedniego i dokarmieniu mąką i wodą." Czy pozostałe 100g nie jest potrzebne? Czy do produkcji zakwasu można zmniejszyć ilość mąki i wody do 50%? Z przepisu wyjdzie strasznie dużo zakwasu, a np. do "ulubionego chleba" potrzeba tylko 20g.Gosiahttps://www.blogger.com/profile/10611346521253664475noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-64817889335506536152015-12-29T22:13:01.331+01:002015-12-29T22:13:01.331+01:00Lisko, Dziewczyny,
udalo się! Ta instrukcja jest ...Lisko, Dziewczyny,<br /><br />udalo się! Ta instrukcja jest w sam raz dla mnie 😉<br />Probowalam dwa eazy i nic, jakby byl martwy.<br />Za trzecim razem sukces ☺ taki marniutki byl, ale teraz po 2 tygodniach tak pieknie pracuje i pachnie jabłkami, ze moglabym wąchać sloik calymi dniami ☺<br />Hurraaaaa! Dziękuję za przepis ☺Moorelahttps://www.blogger.com/profile/01909267506156991408noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-38415680188562358252015-04-27T00:29:48.597+02:002015-04-27T00:29:48.597+02:00Iwona Knosala
jesteś pewna że to pleśń, może to o...Iwona Knosala <br />jesteś pewna że to pleśń, może to obsuszona mąka z wierzchu robi takie wrażenie?Donahttps://www.blogger.com/profile/16988625959622138613noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-49149841429599040312015-01-26T22:36:04.319+01:002015-01-26T22:36:04.319+01:00Co robie zle po raz kolejny mi splesnial:( pomocyCo robie zle po raz kolejny mi splesnial:( pomocyparisienna76https://www.blogger.com/profile/13076819911341637605noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-45606766327501409522015-01-02T11:02:53.248+01:002015-01-02T11:02:53.248+01:00Dzień dobry:)
Postanowiłam zrobić swój pierwszy za...Dzień dobry:)<br />Postanowiłam zrobić swój pierwszy zakwas, nastawiłam go wczoraj o godzinie 21 i... pomyliłam się w wyliczeniach, po czym następnego dnia dokarmiłam go po 12 godzinach a nie 24:/ (czyli wyrzuciłam niepotrzebną resztę a dodałam nową mąkę i wodę). Czy jak teraz go dokarmię po 24 godzinach i potem trzeciego i czwartego dnia 2 razy dziennie to ma szansę na powodzenie czy lepiej zrobić od początku? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam:) AsiaAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/04531432346535223719noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-10803478370327291362014-06-26T09:13:00.395+02:002014-06-26T09:13:00.395+02:00Pomocy, z jakiego przepisu nie robiłabym, przez dw...Pomocy, z jakiego przepisu nie robiłabym, przez dwa dni jest ok, nawet pierwszego dnia widać już jak bąbelkuje, a na 3 dzień robi się z niego "ciapa" - nie podnosi się wcale, rzednie i widać zaledwie kilka pęcherzyków. Pilnuje proporcji, temperatury, czasu dokarmiania, wodę daje niechlorowaną, mieszam drewnianą łyżką, bo czytałam, że metalową nie koniecznie jest dobrze nie i nie wychodzi.ewa 172006https://www.blogger.com/profile/12529374160757175930noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-33048818080836888632014-04-15T20:40:13.406+02:002014-04-15T20:40:13.406+02:00Witam serdecznie,
jestem totalna nowicjuszka w pi...Witam serdecznie, <br />jestem totalna nowicjuszka w pieczeniu chleba ale postanowilam od razu przejsc do sedna sprawy i wziac sie za produkcje zakwasu. Obecnie w piekarniku piecze sie chleb ulubiony pieczony piatego dnia produkcji zakwasu. Przy ostatnim dokarmianiu nie wyrzucilam czesci zakwasu lecz zrobilam podwojna porcje (2 osobne naczynia). Planuje jutro jedna z nich wlozyc do lodowki a druga sprobowac przechowac na zewnatrz. Mam jednak pewne watpliwosci - czy taki pozostawiony na zewnatrz zakwas nadal musze codzinnie dokarmiac, jesli tak jaka iloscia maki/wody; w jakiej temperaturze przechowywac taki zakwas - nadal 23-27 stopni? jak zakwas toleruje zmiany temperatury tzn czesto w ciagu dnia w domu mam bardzo cieplo, lecz w nocy raczej chlodno, czy mu to nie zaszkodzi?<br />Z gory bardzo serdecznie dziekuje za odpowiedz. <br />p.s. od kilku dni jestem zaczytana w Pani wspanialym blogu! <br />Agataaciahttps://www.blogger.com/profile/17974049300845940377noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-72229867810600349492014-03-20T14:25:51.287+01:002014-03-20T14:25:51.287+01:00Ten komentarz został usunięty przez autora.Donahttps://www.blogger.com/profile/16988625959622138613noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-3250341819536462852014-03-18T14:29:29.471+01:002014-03-18T14:29:29.471+01:00Mam już doświadczenie w chlebach drożdżowych, chci...Mam już doświadczenie w chlebach drożdżowych, chciałabym postawić poprzeczkę wyżej i zacząć piec na zakwasie.<br /><br />Mieszkam we Włoszech i dopiero po zrobieniu już mieszanki, która za kilka dni ma stac się moim upragnionym zakwasem, zorientowałam się, że sezon grzewczy już się skończył...( perfect timing !). Mąkę mam jak trzeba, drogocenną, bo leciała ze mną z Polski specjalnie na okazję rozpoczęscia przygody z zakwasem.<br /><br />Mam 2 pytania, na które mam nadzieję pomożecie mi znaleźć odpowiedzi :<br /><br />- co jeżeli nie mam w domu ciepłego miejsca ? ( grzejniki wyłączone, jeden parapet nasłoneczniony jest ale tylko przez godzinę dziennie, brak pieca, za lodówką też wcale nie cieplej...) Czy jest sens wstawić mój zalążek zakwasu do piekarnika zaraz po dokarmianiu na jakiś czas żeby "ruszył"? Pozostawiony w temp. pokojowej nie powiększył objętości nic a nic ale pasta zamieniła się w pianę z bąbelkami więc myśle, że przydałoby się mu "pomóc"<br /><br />- Co ze skorupą ? Zakwas przykryty ściereczką, twardą skorupę wmieszałam, dodałam łyżkę przegotowanej wody ale nie dała się rozpuścić i teraz są "grudy". Czy przeszkadzają one zakwasowi urosnąć ? <br /><br /><br />Z góry dziękuje za pomoc :)<br /><br />Joanna<br />JoannaMediolanhttps://www.blogger.com/profile/15755163229068126450noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-92115661012016442742013-11-09T22:05:23.295+01:002013-11-09T22:05:23.295+01:00Ten komentarz został usunięty przez autora.M&Khttps://www.blogger.com/profile/07899444846720629008noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-44242325815640772602013-05-08T15:56:45.105+02:002013-05-08T15:56:45.105+02:00bardzo prosze o rade. zrobilam 3 zakwasy tydzien t...bardzo prosze o rade. zrobilam 3 zakwasy tydzien temu. pszenny, orkiszowy i zytni z maki zytniej pelnoziarnistej.dokarmialam w poludnie w proporcjach 100/100 ,temp wody 38st.postawilam na szafce obok okna.4-tego dnia nie bylo mnie do 10 wieczorem wiec dokarmilam po 10.to samo 5,6,7-mego dnia.<br />pszenny i orkiszowy od poczatku babelkuja i nieco urosly, nie wiedzialam czy w domu jest wystarczajaco cieplo wiec wynosilam je na patio przez 3 dni, wygladly ok, jednak niewiele sie dzialo z zytnim, mial troche babelkow chyba 3-go dnia i to tyle,nie tworza sie w nim babelki, pare malutkich tylko, nie rosnie, nie plesnieje, nic sie z nim nie dzieje. 5-tego dnia wyciagnelam 2/3 z kazdego zakwasu i schowalam do lodowki. reszte zostawilam w sloikach i dokarmiam 50/50 i dalej to samo.probowalam dokarmic zytni w proporcjach 40/60 zeby rozrzedzic go troche bo ciezki sie wydaje,bez zmian. czy cos zrobilam zle? zaden z nich nie urusl masywnie, nie ''wychodzil'' ze sloikow, ale dwa pozostale babelkuja i sa miekkie, choc pszenny ma jakis nalot i pachnie bardzo intensywnie, ale sprawdzilam kilkakrotnie i wyglada to jak separujaca sie woda , nie plesn. czy on jest w porzadku? i najwazniejsze- co sie dzieje z zytnim? bardzo dziekuje.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/10003337954302100482noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-27604817172550272432013-03-14T09:14:40.748+01:002013-03-14T09:14:40.748+01:00Mam problem. Dokarmiałam moj zakwas co 12h, czyli ...Mam problem. Dokarmiałam moj zakwas co 12h, czyli 2 x dziennie. teraz jest juz 4 dzien- i sie cieszylam, ze bede miec chlebus na weekend, ale czy cos z tego zakwasu bedzie, jak goczesciej dokarmialam?Gingerinkahttps://www.blogger.com/profile/00758483095662318222noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-21782169351549846672013-03-10T19:03:44.685+01:002013-03-10T19:03:44.685+01:00Dzień dobry!
Lisko, dołączam do grona miłośników T...Dzień dobry!<br />Lisko, dołączam do grona miłośników Twoich blogów. Do tej pory zaglądałam na White Plate i nie ukrywam, że kilkoma Twoimi przepisami zrobiłam furorę ;) <br /><br />Teraz zamierzam wziąć się za pieczenie chleba.<br />Tak jak Maciejowi, trochę mi szkoda wyrzucać niepotrzebny zakwas, więc zamierzam zacząć od mniejszych ilości. <br />Jednak w jego propozycji brakuje proporcji.<br />Z tego co zauważyłam w zamieszczonym przez Ciebie przepisie, zawsze na jedną porcję zakwasu przypada taka sama porcja mąki i wody.<br />Dlatego zaczynając np od 10 g mąki i 10 g wody drugiego dnia powinniśmy dodać 20 g mąki i 20 g wody, trzeciego dnia mamy już 60 g zakwasu więc dodajemy po 60 g wody i mąki itd. W ten sposób zachowamy podane przez Ciebie proporcje. Oczywiście do takiej produkcji trzeba mieć dokładną wagę.<br />Zaczynam produkcję od 5 g, po 4 dniach powinnam wyhodować 270 g zakwasu. Dam znać, czy mi wyszło.<br />Serdecznie pozdrawiamEwa Annahttps://www.blogger.com/profile/09019330357966409028noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-44534951394376855442013-01-15T08:02:53.822+01:002013-01-15T08:02:53.822+01:00Lisko mój zakwas ma juz jakies 1.5 roku i od jakie...Lisko mój zakwas ma juz jakies 1.5 roku i od jakiegoś czasu bardzo intensywnie czuć go kwasem, czy coś jest z nim nie tak?Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/16981015011645166759noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-81751899483455259542012-11-23T20:22:41.838+01:002012-11-23T20:22:41.838+01:00Mój pierwszy zakwas wyszedł wspaniale, właśnie upi...Mój pierwszy zakwas wyszedł wspaniale, właśnie upiekłam chleb, wyrósł wspaniale bez grama drożdży! Dziękuję Lisko! Jeśli żal Wam wyrzucać zakwas, ja do mojego dodałam 4 ząbki pokrojonego czosnku, zalałam 3 szklankami ciepłej wody, wrzuciłem na wierzch kromkę razowca, przykryłam gazą i po 5 dniach mam pyszny żurek :-)))Kiwihttps://www.blogger.com/profile/10702682396736158058noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-48931981459136414062012-11-20T20:34:12.777+01:002012-11-20T20:34:12.777+01:00Lisko, mój zakwas 3 miesięczny, regularnie dokarmi...Lisko, mój zakwas 3 miesięczny, regularnie dokarmiany i odswieżany pięknie babluje, ale prawie nie rosnie. Przez to chleby też słabo rosna, albo potrzebuja 3 razy dłuższego czasu na rosnięcie. O co chodzi?Jolahttps://www.blogger.com/profile/16712255940953131375noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-86577884686564556992012-10-31T20:58:54.604+01:002012-10-31T20:58:54.604+01:00Jutro mam zamiar zacząć robić swój pierwszy w życi...Jutro mam zamiar zacząć robić swój pierwszy w życiu zakwas z mąki żytniej 2000... mam nadzieję że wyjdzie z niego pyszny chlebek. Pozdrawiam i gratuluje świetnego bloga!deep https://www.blogger.com/profile/05038986313774272526noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-8316063565035964222012-10-07T20:27:04.623+02:002012-10-07T20:27:04.623+02:00Lisko dziękuję za tę instrukcję krok po kroku. Wyh...Lisko dziękuję za tę instrukcję krok po kroku. Wyhodowałam zakwas i jutro zabieram się za pieczenie chleba pszennego na zaczynie zakwasowym. :-)gzik_i_pyryhttp://www.gzikipyry.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-12089168515776740102012-08-17T09:01:13.055+02:002012-08-17T09:01:13.055+02:00Mój zakwas rośnie trzeci dzień. Przed chwilą go do...Mój zakwas rośnie trzeci dzień. Przed chwilą go dokarmiłam. Przez cały pierwszy dzień nie urósł, więc dolałam więcej wody i zostawiłam na noc. Urósł. :)) Jednak ma mocno octowy zapach. Zastanawiam się czy mogę zaryzykować i upiec na nim chleb. <br />Ewa.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-66142473870782363172012-07-01T17:03:07.758+02:002012-07-01T17:03:07.758+02:00Lisko
Chcialabym Ci baaardzo podziękować - chleb w...Lisko<br />Chcialabym Ci baaardzo podziękować - chleb wyszedł przepyszny! Moze z powodu upałow zakwas sie wreszcie "obudził", a ciasto zaczęło rosnąć jak wściekłe... nie wiem... ale efekt jest po prostu zniewalający :))) Jeszcze raz bardzo Ci dziekuje za inspiracje :)<br />anulaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-19984610999015078872012-06-28T18:19:12.250+02:002012-06-28T18:19:12.250+02:00Zaczął robić bąble!!! hura hura hura!!! Jutro piek...Zaczął robić bąble!!! hura hura hura!!! Jutro pieke chlebek :)<br />anulaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-34507065896673607062012-06-27T16:33:22.395+02:002012-06-27T16:33:22.395+02:00Moj zakwas, nastawiony 3 dni temu, nie bąbluje :(
...Moj zakwas, nastawiony 3 dni temu, nie bąbluje :(<br />Mąka świeża, żytnia razowa 2000 (przesiana), woda przegotowana, niechlorowana (z wlasnej studni) - moze powodem jest to, ze teraz jest pare dni chłodniejszych? W domu mam ciepło, ale nie tak, żeby aż 27 stopni...<br />Co mam robic, Lisko? wstawic do piekarnika pod żarówkę, czy może poczekać na upały i postawić na słońcu? Czy karmić dalej i czekać cierpliwie na bąble?<br />Tylko obawiam się, że prędzej on spleśnieje, niż zabąbluje :(...<br />pozdrawiam<br />anulaAnonymousnoreply@blogger.com