tag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post1277777213600633432..comments2023-10-12T14:00:54.631+02:00Comments on Pracownia Wypieków: Garnek rzymski czyli RomertopfLiskahttp://www.blogger.com/profile/07253009099549348703noreply@blogger.comBlogger46125tag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-38378780855620989902013-03-15T16:35:03.492+01:002013-03-15T16:35:03.492+01:00Witam Lisko, Twoj blog to prawdziwa skarbnica wied...Witam Lisko, Twoj blog to prawdziwa skarbnica wiedzy. Niestety dla laika nie wszystko jest tak oczywiste.<br />Mam garniec rzymski szkliwiony w srodku, namaczam go i przykrywke w calosci w zimnej wodzie. Po 1h pieczenia chleba gdy podnioslem pokrywke miedzy chlebem a brzegiem garnca stala woda. Co jest nie tak?espinhttps://www.blogger.com/profile/01758737735523563169noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-36368148544637886472012-11-13T19:02:26.554+01:002012-11-13T19:02:26.554+01:00Mira, nie, nie trzeba już wstawiać miseczki z wodą...Mira, nie, nie trzeba już wstawiać miseczki z wodą.<br />Liskahttps://www.blogger.com/profile/07253009099549348703noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-82748796069719493322012-11-13T18:59:55.071+01:002012-11-13T18:59:55.071+01:00Lisko mam pytanie. Dostałam w prezencie garnek rzy...Lisko mam pytanie. Dostałam w prezencie garnek rzymski ale szkliwiony, nie szkliwioną ma tylko pokrywę od wewnątrz, czy żeby chleb dobrze się w nim upiekł wystarczy namoczyć tylko pokrywę i czy do piekarnika wstawić też miseczkę z wodą jak przy pieczeniu w zwykłych keksówkach?Mirahttps://www.blogger.com/profile/04098338523440949087noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-89271879033234918872012-09-24T13:56:32.975+02:002012-09-24T13:56:32.975+02:00Ja uwielbiam swój garnek. Mam taki okrągły 30 cm, ...Ja uwielbiam swój garnek. Mam taki okrągły 30 cm, a teraz przymierzam się do kupna mniejszego. Postawiłam na Romertopfa, chociaż długo zastanawiałam się czy warto az tyle wydawać...Dzisiaj wiem, że warto i nie żałuję. I jeszcze dodam, że od samego początku nie maiłam żadnego problemu z "wydobyciem" chleba, z łatwością wyskakuje. Polecam!!!Karakonhttps://www.blogger.com/profile/16984126752448151711noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-67435102987039204902012-02-01T11:12:21.128+01:002012-02-01T11:12:21.128+01:00Witam LISKA a ja mam taką starą MAKUTRĘ szkliwioną...Witam LISKA a ja mam taką starą MAKUTRĘ szkliwioną od zew. a porowatą wew.Cy można by było w niej upiec chleb ? Jeśli tak ta jak, namoczyć, naoliwić, obsypać otrębami ? jak byś to zrobiła ??<br /><br />pozdrawiam wszystkich pasjonatów chleba domowego.<br />DYLOTAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-32244736734776691492011-02-22T19:10:25.920+01:002011-02-22T19:10:25.920+01:00Lisko, dziękuję Ci za oba blogi, z radością przecz...Lisko, dziękuję Ci za oba blogi, z radością przeczytałam informację o książce :)<br /><br />Mam kilka pytań odnośnie glinianego garnka. Piekę chleby od paru miesięcy, na razie z książki Mirabbelki i tylko w keksówkach (circa 10x20 cm), co jest dość wygodne, bo drugi bochenek czeka na swoją kolejkę w lodówce lub wędruje do innych. Pieczenie na blasze nie wyszło zbyt dobrze, może przy porządniejszym piekarniku kupię kamień i koszyki, na razie przymierzam się do garnka, ale mam kilka wątpliwości:<br />- Czy romertopf ma szkliwione pokrywki? Przewertowałam sporo zdjęć, jednak nigdy nie widać środka :) Liczę na to, że pokrywka zdjęta dopiero w połowie pieczenia da ciemną skórkę. Teraz wychodzi chrupiąca (w bułeczkach i bagietkach nie bardzo, to pewnie brak górnej grzałki i za małe naparowanie), ale z góry całkiem biała (pomaga jedynie smarowanie jajkiem)<br />- Mały, standardowy czy duży? wolałabym dwa bochenki po ok. 500-600 g, ale dwa garnki to już wysoki koszt, lepiej chyba przekroić duży bochenek.<br />- Chleby zwykle wyrastają 4-5 godzin. Czy namoczyć garnek przed pieczeniem czy zanurzyć garnek z ciastem w np zlewie przed wstawieniem do piekarnika czy i tak i tak?<br />- Czy garnek rzymski używany do pieczywa można wykorzystać do pieczenia warzyw oraz mięsa, czy też mimo glazury, przejdzie ich zapachem?<br />- A może jednak żeliwny? Po Twoim wpisie nabrałam wątpliwości, praktyczniejszy wydaje mi się jednak garnek rzymski, bo nie wymaga przekładania wyrośniętego ciasta. Tak czy inaczej też mam problem z przeliczeniem wagi chleba na pojemność garnka, więc proszę o pomoc.<br />Dobrego dnia :-)Magnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-22529103035748455522010-06-25T14:03:45.408+02:002010-06-25T14:03:45.408+02:00Ja po prostu wlewam do niego wodę, odstawiam na 15...Ja po prostu wlewam do niego wodę, odstawiam na 15 minut i już. A jak nie mam czasu, to nie namaczam i też jest ok.<br />Pozdrowienia :)Liskahttps://www.blogger.com/profile/07253009099549348703noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-45804421498624225592010-06-24T23:14:29.662+02:002010-06-24T23:14:29.662+02:00Dobre pytanie - też się nad tym kiedyś zastanawiał...Dobre pytanie - też się nad tym kiedyś zastanawiałem. Ja namaczam całą formę - napełniam zlew wodą i zatapiam w nim garnek - mam pewność, że wszystkie pory są nasączone. Ciekaw jestem jak robią inni...Kubahttps://www.blogger.com/profile/06006120783260756804noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-11716115919459582772010-06-24T14:08:58.671+02:002010-06-24T14:08:58.671+02:00Witam
Mam pytanie - czy garnek rzymski wystarczy n...Witam<br />Mam pytanie - czy garnek rzymski wystarczy napełnić wodą, czy też należy go moczyć przez 15 minut w całości w wodzie?<br />Pozdrawiam JoannaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-73348900200801695232010-06-17T23:53:52.600+02:002010-06-17T23:53:52.600+02:00Można piec z przykrywą lub bez. Ja korzystam najcz...Można piec z przykrywą lub bez. Ja korzystam najczęściej z garnka bez przykrywy. Jeśli pieczemy bez przykrywy, NIE WOLNO do rozgrzanego piekarnika wstawiać zimnej przykrywy, bo pęknie. <br />Różnice mogą dotyczyć skórki chleba, ale wg mnie są niewielkie.Liskahttps://www.blogger.com/profile/07253009099549348703noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-70117104558723342082010-06-17T22:34:09.295+02:002010-06-17T22:34:09.295+02:00Witam
Chciałam zapytać, czy piekąc chleb w garnku...Witam <br />Chciałam zapytać, czy piekąc chleb w garnku rzymskim należy przykrywać garnek przykrywką, która jest w komplecie czy wystarczy w pewnym momencie przykryć chleb folią aluminiową? Czy to ma znaczenie, czy są jakieś różnice w wyglądzie chleba?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-26711610377678333902010-05-16T18:23:40.392+02:002010-05-16T18:23:40.392+02:00Kupiałam rok temu w sklepie internetowym Bogutyn g...Kupiałam rok temu w sklepie internetowym Bogutyn garnek rzymski Formaster i oddesłałam z powrotem! Garnek w trakcie pieczenia zaczął przeciekać. Cały płyn z garnka przedostał się na zewnątrz. To co wyciekło zaczęło się palić, smród straszny. Nie polecam. Na szczęście Bogutyn pieniądze oddałAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-28673431558057996432010-03-30T17:14:46.671+02:002010-03-30T17:14:46.671+02:00Aaaa, to świetnie :) Na pewno będzie Ci dobrze słu...Aaaa, to świetnie :) Na pewno będzie Ci dobrze służył.Liskahttps://www.blogger.com/profile/07253009099549348703noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-47227373751526348952010-03-30T17:12:28.508+02:002010-03-30T17:12:28.508+02:00oo znalazłam na amazonie w UK! super!oo znalazłam na amazonie w UK! super!lukbeathttps://www.blogger.com/profile/13767181588578254805noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-26700894836107406582010-03-30T17:08:19.627+02:002010-03-30T17:08:19.627+02:00tylko że ja na zielonej wyspie mieszkam; ps. właśn...tylko że ja na zielonej wyspie mieszkam; ps. właśnie rośnie sobie chlebek orkiszowy z miodem z Twoich przepisów!lukbeathttps://www.blogger.com/profile/13767181588578254805noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-466805075863838102010-03-30T17:00:40.453+02:002010-03-30T17:00:40.453+02:00Kuba,
nie zauważyłam wcześniej Twojego pytania:
ta...Kuba,<br />nie zauważyłam wcześniej Twojego pytania:<br />tak, spokojnie możesz przełożyć ciasto i może ono wyrastać w garnku.<br /><br />Moomoo,<br />ja robię najczęściej tak: wkładam chleb do zimnego piekarnika, nastawiam temp. 230 st C, kiedy się nagrzeje, zmniejszam do 210 st C. Od momentu wstawienia chleba do końca pieczenia, w zależności od wielkości i rodzaju chleba mija 40-60 minut. Duży chleb, np "mój ulubiony" piekę ok. godziny, przykrywając go folią alu po ok. 50 minutach.<br /><br />Lukbeat,<br />te garnki są dostępne również w Polsce. Romertopf ma swoją polską stronę i można kupić u nich bezpośrednio.Liskahttps://www.blogger.com/profile/07253009099549348703noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-75805064248309371412010-03-30T16:55:14.177+02:002010-03-30T16:55:14.177+02:00a czy na stronie römertopf mozna kupic te garnki b...a czy na stronie römertopf mozna kupic te garnki bo ja nie widze :-(lukbeathttps://www.blogger.com/profile/13767181588578254805noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-40862353539323082692010-03-30T09:21:32.542+02:002010-03-30T09:21:32.542+02:00Droga Lisko,
Poproszę o radę jak dostosować czas p...Droga Lisko,<br />Poproszę o radę jak dostosować czas pieczenia chleba w garnku rzymskim do czasu podanego dla chlebków wkładanych do nagrzanych piekarników. <br />Dzięki Twoim stronom, radom i przepisom wyrosłam na gwiazdę kucharzenia ;-) koleżanki z pracy mnie nienawidzą, a koledzy kochają :-D<br />załączam serdeczne pozdrowienia<br />Kasia MoomooAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-35919475276337166222010-02-12T14:46:16.456+01:002010-02-12T14:46:16.456+01:00Mam pytanie odnośnie pieczenia chleba w takowym ga...Mam pytanie odnośnie pieczenia chleba w takowym garnku. Otóż przepis, który chciałbym wykorzystać wymaga, abym wyrobione ciasto przełożył do formy i odstawił na 8 godzin (na noc) do wyrośnięcia. Czy mogę namoczyć garnek (pierwsze użycie), nałożyć ciasto, odstawić na te 8 godzin a potem wstawić do piekarnika (zimnego oczywiście)? Czy powinienem pozwolić mu wyrosnąć w innym pojemniku, a dopiero przed pieczeniem przełożyć do rzymskiego?<br /><br />Wiem, że ciasto może wyrastać w garnku rzymski, ale czy taki długi czas nie wpłynie negatywnie na „namoczenie” garnka.Kubahttps://www.blogger.com/profile/06006120783260756804noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-76748662358473496252009-12-16T16:40:51.560+01:002009-12-16T16:40:51.560+01:00Witaj Lisko!
Od jakiegoś czasu regularnie czytam T...Witaj Lisko!<br />Od jakiegoś czasu regularnie czytam Twojego bloga,korzystam z Twoich przepisów na chlebki i zawsze jestem zadowolona.Teraz poszłam krok dalej i kupilam sobie garnek rzymski ROEMERTOPF Modern Look Mały,wiem że trzeba go przedpieczeniem namoczyć w wodzie ale nie wiem jak mam postapić kiedy w przepisie na przenny chleb piwny,piszesz żeby niczym go nie smarować i do gorącego włożyć wyrosniete ciasto,czy ono mi nie przywże?? Bardzo prosze o rady dla poczatkujacej Garncarki:) pozdrawiam Magda.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-8916689054251063622009-12-11T12:57:29.580+01:002009-12-11T12:57:29.580+01:00Nie jest to artykuł sponsorowany. Z zasady piszę t...Nie jest to artykuł sponsorowany. Z zasady piszę tylko o tym, co wypróbowałam i jeśli coś polecam, to znaczy, że jestem z tego zadowolona. Akurat używam garnków tej firmy i mam o nich dobre zdanie. Rozumiem, że masz doświadczenie również z innymi firmami. Jeśli tak, chętnie przeczytam Twoją opinię na ich temat. Osobiście nie znam innej firmy, która miałaby tak szeroką ofertę garnków.<br />Pozdrawiam!Liskahttps://www.blogger.com/profile/07253009099549348703noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-23234209878443826322009-12-11T12:28:23.857+01:002009-12-11T12:28:23.857+01:00Jest kilka firm produkujących garnki rzymskie i ni...Jest kilka firm produkujących garnki rzymskie i nie ma specjalnej różnicy między nimi. Mam nieodparte wrażenie, że wpis jest artykułem reklamującym firmę romertopfa...:{Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-86565532898345929412009-10-31T08:23:58.474+01:002009-10-31T08:23:58.474+01:00Witam, ja mam z garnkiem rzymskiem same kłopoty i ...Witam, ja mam z garnkiem rzymskiem same kłopoty i potrzebuję nieco wsparcia. upeiekłam już w nim chleb 6 razy. za każdym razem wychodzi on bardzo miękki. to dziwne , nie udaje mi się uzyskać chrupiącej skórki. cały chleb po wyjęciu z piekarnika , po 50-60 min pieczenia ma konsystencję jakby budyniu. z czasem tężeje , w smaku jest bardzo dobry ale nie staje się chrupki. jest od samego początku w strukturze taki jakby był przechowywany w folii. i to niezależnie czy pieczony z pokrywką wg instrukcji czy zupełnie bez. skorka od góry jest bardzo ciemna, a na bokach i od spodu chleb jest bardzo jasny. piekę jak zawsze na 2 grzałkach górnej i dolnej. chleb w formie metalowej zawsze jest ok, wyrośnięty i dopieczony mimo 40 min pieczenia i ma normalną skórkę.dodam iż mam formę Formaster, tę nieszkliwioną. jak uzyskać tę chrupka skórkę i dopieczone boki i dół bez spalenia góry. czy trzeba go dopiekać? to więcej zachodu niż z normalną keksówką. aha foremkę namaczam 15 minAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-76454293674016459072009-10-11T09:42:03.675+02:002009-10-11T09:42:03.675+02:00E tam, jak nie ma kamienia, to nie ma.
Na blasze u...E tam, jak nie ma kamienia, to nie ma.<br />Na blasze ułóż papier do pieczenia i rozgrzej ją z garnkiem tak, jak w przepisie. W metodzie, którą opisałam przy pieczeniu Ciabatty, używa się tylko jednej części roemertopfa. Ale większość chlebów 'foremkowych' można piec w zamkniętym garnku, więc na pewno Ci się przydadzą obie.<br />Pozdrawiam ciepło :)Liskahttps://www.blogger.com/profile/07253009099549348703noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3080264515887344444.post-23814381706011638472009-10-11T09:37:31.324+02:002009-10-11T09:37:31.324+02:00Lisko garnek juz jest. Czy da się bez kamienia do ...Lisko garnek juz jest. Czy da się bez kamienia do pizzy czy jest on "absolutnie niezbędny"?<br />Czy chleb się piecze uzywając dwoch częsci garnka czy tylko jednej?folkmyselfhttps://www.blogger.com/profile/04167914510656332244noreply@blogger.com