2009-06-14

Brioche z jogurtem i wodą pomarańczową. Z maszyny.



Lekka, jasna bułka z dodatkiem masła, wanilii i wody z kwiatów pomarańczy.
Przepis jest na brioche pieczoną w maszynie, ale wystarczy połączyć wszystkie składniki, pozwolić ciastu wyrosnąć ok. godziny, uformować z niego bochenek i upiec w małej keksówce.
Chętnie korzystam z maszyny do chleba wtedy, kiedy nie mam czasu na zagniatanie i przygotowywanie chleba razowego czy na zakwasie.
Lubię zjeść kromkę białego, pszennego pieczywa odkrojonego od bochenka prosto z maszyny - z jego spękaniami i niedoskonałościami. Pieczywo dla leniwych;)




Brioche z jogurtem i wodą pomarańczową. Z maszyny.

Przepis: Cathy Ytak

80 ml mleka
1 jajko, lekko roztrzepane
350 g mąki pszennej typ 450
50 g jogurtu
1 łyżeczka drożdży suszonych instant
1/2 łyżeczki soli
20 g masła
20 g cukru
cukier waniliowy
2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy*
1 łyżeczka soku z cytryny

Wszystkie składniki umieścić w maszynie. Nastawić program BASIC lub BASIC RAPID.
Chleb studzić na kuchennej kratce.
Smacznego!

*do kupienia z żywnością arabską i orientalną

5 komentarzy:

  1. Och, wspaniała! Alez bym zjadła z masełkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj moze sie kiedys skusze na upieczenie jakiegos chlebka, slinka cieknie =8) ...a do tego maselko od babci albo marmoladka z dzikiej rozy od mamy... sie rozmarzylam
    Pozdrawiam serdecznie
    Anna

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja to bym chciała łapkami wyrobić ciasto (jakiekolwiek), ale nie mogę ze względu na chorobę nadgarstka... Chleb z maszyny jest cudny, a machina niekoniecznie dla leniwych...

    OdpowiedzUsuń
  4. Lisko, patrz Tilinara wybrała ta brioszkę jako propozycje WP
    http://kuchniaszczescia.blogspot.com/2010/01/aromatyczne-zaproszenie.html
    to pieczemy , pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam i wyszła przepyszna! Te ze zwykłej piekarni się nie umywają :P
    Moje małe "modyfikacje": zamiast wody z kwiatów dodałam aromat pomarańczowy, i dosypałam również trochę rodzynek ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wizytę na blogu. Jeśli masz konkretne pytania dotyczące prezentowanych przepisów, a nie znajdujesz na nie odpowiedzi w poście lub komentarzach, napisz do mnie maila: whiteplate5 (małpa) gmail.com.

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.